Skador och diagnoser
Här har vi samlat några av de vanliga problemområden och diagnoser vi träffar på i kliniken, butikerna och inom ortopedtekniken.
Detta är i första hand avsett att ge generella tips och råd. Om ditt problem kvarstår eller skadan är akut ska du alltid kontakta en läkare. Mikrotrauman och felaktig belastning av kroppen kan leda till såväl akuta skador som överbelastningsskador och kan drabba vem som helst i vardagen, på arbetet, under idrottsutövning, fritidsaktivitet osv.
Har du besvär?
Har du problem – kontakta oss för konsultation. Våra medarbetare kan hjälpa dig, ge råd och övningar baserat på dina förutsättningar för att nå bästa behandlingsresultat. Vi har fysioterapeut, naprapat, kiropraktor, ortopedingenjörer och ortopedtekniker. Vi har även vissa dagar i veckan en ortoped på plats i Stockholm.
Vår klinik finns vid Hornstull, du kan boka tid online här. Behöver du hjälp av ortopedingenjör eller ortopedtekniker finns det på Lill-Janshuset och hus L2 vid Sophiahemmet i Stockholm. För Skåne bokar du här.
Nedan följer några råd och behandlingsmetoder vi kan hjälpa dig med och som du kan utgå ifrån som regel vid de flesta överbelastningsbesvär och skador. Kom ihåg att all behandling är individuell och beror på varje enskild individs diagnos och grad av skada.
- Vila från provocerande aktivitet tills du är besvärsfri. Vid återgång till aktivitet och träning behöver det ske en långsam stegring till normal träningsmängd för att undvika att skadan återuppstår. Ta hjälp av någon av våra fysioterapeuter för ett individuellt träningsprogram anpassat till dina behov.
- Skor, skor och återigen skor… nästan alla överbelastningsbesvär och skador kräver bra och stabila skor till att börja med, framförallt under rehabiliteringsfasen. Var självkritisk, är skorna bra för mina fötter, har jag rätt skor för det underlag jag vistas på under dagarna?
- Individuellt anpassade ortopediska fotbäddar ger förutsättningar för korrekt biomekanik och kan verka både behandlande och/eller förebyggande. Boka tid för att hitta den bästa lösningen för just dig.
- Stötvågsbehandling har visat sig effektiv vid vissa typer av skador, konsultera en av våra fysioterapeuter för att utreda om du är aktuell för behandling. Vanligen behandlar man inte skador i tidigt stadie utan behandling är mer inriktad mot de med långvariga/kroniska smärtor i senor och ledband för att främja läkningsprocessen.
- Tejpning kan verka sekundärpreventivt eller behandlande beroende på teknik och materialval. Rätt använd tejp kan bidra till att förbättra rehabiliteringen, felaktigt använd tejp kan däremot vara till mer skada än nytta. Ta hjälp av oss.
- En ortos är ett yttre applicerat hjälpmedel som verkar över affekterad led för att avlasta, stabilisera eller korrigera. Vi har ett stort utbud av ortoser och hjälper dig att hitta det som fungerar bäst för dig.
- Ta kontakt med läkare vid stora besvär.
Skador och diagnoser
- Akut skada
- Artros
- Bakre Korsbandsskada (PCL skada / PCL ruptur)
- Benhinneinflammation (Periostit / Medialt tibiasyndrom)
- Diskbråck
- Diabetes / Diabetesfot
- Droppfot (Peroneuspares)
- Fotledsstukning (Distorsion)
- Frozen Shoulder
- Främre Korsbandsskada (ACL skada / ACL ruptur)
- Hallux limitus och Hallux rigidus
- Hallux Valgus
- Hammartå, Klubbtå och Klotå
- Hopparknä (Patella tendinopati)
- Hälseneinflammation (Achillestendinopati)
- Högt fotvalv (Pes cavus)
- Kalkaxel
- Knäskålsluxation
- Löparknä / Iliotibialbandssyndrom (ITBS)
- Mortons Neurom
- Nackspärr
- Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS)
- Plantar fasciit (Hälsporre)
- Plattfot (Pes planus)
- Ryggskott (Lumbago)
- Stressfraktur
- Severs skada
- Överbelastningsskador
- Överpronation